Jump to content


HP Pavilion a000 not booting up


  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 OFFLINE   telecomguy9

telecomguy9

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 352 posts

Posted 07 March 2007 - 11:02 PM

A friend of mine has an HP Pavilion a000 and when you turn it on you get nothing but the fact that the power is on and the fans are working.  The hard drive doesn't spin, you get nothing on video and there are no beep codes.  I tried swapping memory and that didn't work.  I tried installing a different video card and that didn't work.  I tried resetting the BIOS using the mobo jumper and that didn't work.  I even removed all memory sticks and turned it on and I didn't get any beep codes.  It seems fried to me.  What do you think?

#2 OFFLINE   kkehoe

kkehoe

    Post Master

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 220 posts

Posted 08 March 2007 - 12:01 AM

The drive not spinning up is obviously not right, and it may be hanging the whole system.Disconnect all drives, external hardware, and remove all the internal cards other than video.You could try another supply if you have one handy.If none of that works, then you're probably looking at motherboard issues and it would probably be a good time to evaluate whether or not the system is worth further troubleshooting.Kevin

#3 OFFLINE   telecomguy9

telecomguy9

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 352 posts

Posted 08 March 2007 - 12:05 AM

Thanks for the quick reply.  If I do all of those things and basically find that the mobo is shot it might be worth it to replace it.  If I do that, aren't HP cases proprietary, in the sense that I won't be able to buy a cheap replacement mobo and put it in that same case?

#4 OFFLINE   b2cm

b2cm

    Posting Prodigy

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,349 posts

Posted 08 March 2007 - 04:39 AM

Quote

If I do that, aren't HP cases proprietary, in the sense that I won't be able to buy a cheap replacement mobo and put it in that same case?
Yes, you can except that you may need to customize the front panel control plug so you can connect the power button and LEDs to the connector of the new motherboard.

#5 OFFLINE   telecomguy9

telecomguy9

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 352 posts

Posted 08 March 2007 - 09:39 AM

It would probably be easier to just get a new case and a new mobo.  I'm not good at customizing like you're talking about...

#6 OFFLINE   telecomguy9

telecomguy9

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 352 posts

Posted 08 March 2007 - 10:15 AM

View Postkkehoe, on Mar 7 2007, 11:01 PM, said:

The drive not spinning up is obviously not right, and it may be hanging the whole system.Disconnect all drives, external hardware, and remove all the internal cards other than video.You could try another supply if you have one handy.If none of that works, then you're probably looking at motherboard issues and it would probably be a good time to evaluate whether or not the system is worth further troubleshooting.Kevin
Okay, so I disconnected all drives from their IDE connections (I left them connected to power, tho), I removed the only add-in card that was present (a PCI modem), and connected only the power cable and the monitor cable.  The mobo has integrated video.  I still got nothing.  Sounds like the mobo is dead, doesn't it?

#7 OFFLINE   b2cm

b2cm

    Posting Prodigy

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,349 posts

Posted 08 March 2007 - 02:44 PM

Try swapping the power supply unit.

Edited by b2cm, 08 March 2007 - 02:45 PM.


#8 OFFLINE   telecomguy9

telecomguy9

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 352 posts

Posted 08 March 2007 - 02:53 PM

Really?  You think that might be the problem?  I'd never have guessed that since everything seems to power up okay (well, everything except the hard drive I guess).  I'll do that tonight and let you know what happens.

#9 OFFLINE   b2cm

b2cm

    Posting Prodigy

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,349 posts

Posted 08 March 2007 - 03:06 PM

Well, the power supply unit is the first thing that gets checked at startup.

#10 OFFLINE   telecomguy9

telecomguy9

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 352 posts

Posted 08 March 2007 - 03:14 PM

Okay, I understand.  Fortunately I have a few of those sitting around.

#11 OFFLINE   telecomguy9

telecomguy9

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 352 posts

Posted 10 March 2007 - 01:04 PM

I tried another psu and got the same result.  The computer powered on but nothing else happened.  All IDE devices were disconnected, PCI cards removed, memory chips removed, etc.  It seems like the mobo is what's fried.  Do you think I'm right on or could it be something else?

#12 OFFLINE   b2cm

b2cm

    Posting Prodigy

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,349 posts

Posted 10 March 2007 - 04:50 PM

Did you try with memory installed? Do you have a PCI video card that you can try?

#13 OFFLINE   telecomguy9

telecomguy9

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 352 posts

Posted 10 March 2007 - 05:33 PM

No, I didn't try it with memory installed or with another video card installed, either, at least not with the different psu.  I'll give that a try shortly and report back.

#14 OFFLINE   telecomguy9

telecomguy9

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 352 posts

Posted 10 March 2007 - 05:50 PM

Okay, here's what I just did.  I put a single stick of memory in the PC.  I tried 3 different sticks, actually, just to make sure one of them wasn't fried or something.  I also tried the built-in video and an AGP card.  I tried a different psu and had nothing else plugged or powered on - just memory, video, and psu.  I tried a bunch of different sets of these things and got nothing.  The same thing happens every time.  The fans start spinning (cpu, psu) but nothing else happens.

#15 OFFLINE   b2cm

b2cm

    Posting Prodigy

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,349 posts

Posted 10 March 2007 - 06:09 PM

Do you have a working motherboard to try the processor on?

#16 OFFLINE   telecomguy9

telecomguy9

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 352 posts

Posted 10 March 2007 - 06:26 PM

Nope, that's where we're stuck.  I don't know if the cpu is still good or if it's fried or what.  Let me tell you the circumstances surrounding the problem.Their computer had been acting up for weeks.  It would lock up and they'd just have to turn it off and back on to bring it back up.  The last time they did this they had to pull the power cable out of the back of the computer to get it to turn off (after it had locked up).  They plugged the power cable back in and it worked like it's been working for me.  It seems that power is getting to some places (fans, cd drives) but nothing is happening.I'm worried that the cpu is fried as well, but I have no way to test it and see.  A new mobo will run them about $39, and they'll need a case to go with it since the HP case is proprietary, so that will run them another $30.  With shipping they're looking at about $100 but that's without knowing if the problem is the cpu and nothing else, or if the cpu and everything else is the problem.  From the symptoms you've read about in here could the cpu be the only problem?I'm also concerned about getting them the mobo and case if the cpu needs to be replaced, too, because I'm getting them a socket 478 mobo to go with their current cpu.  If the cpu has to go I'd rather go with LGA775 or even something AMD.What are your thoughts?

#17 OFFLINE   b2cm

b2cm

    Posting Prodigy

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,349 posts

Posted 10 March 2007 - 08:43 PM

The motherboard, most likely, is bad. If you plan on a replacement, I suggest you source the motherboard from a local shop so they can first test the processor. Also bring the case so the servicing personnel could see the motherboard form factor and do the front panel cables customization if necessary. This is a very good case in terms of air management.As for the last resort, go AMD.

Edited by b2cm, 11 March 2007 - 01:17 PM.


#18 OFFLINE   LilBambi

LilBambi

    Australisches Googler

  • Forum Admins
  • 22,548 posts

Posted 10 March 2007 - 11:37 PM

Wow. Had a weird thing happen with that same model recently. We are replacing the power supply in it. And hoping it's not caps or something on the motherboard causing it.Got a good price on a replacement power supply (slightly higher rating) at NewEgg.com.This one wouldn't come up at all but the green power light on the back of the P/S instead of staying green was blinking.Unplugged it from the motherboard and replugged it and it would come up and work great, then after sitting cold, it would come back blinking again.Did some research and dead power supply seems to be common with that model. I hope it works out when the P/S comes in. :o
Bambi
AKA Fran

Posted Image
My Public Key for Email :: BambisMusings Blog :: Fran's Computer Services Blog :: MyPassionIsBooks Blog :: 5BuckReview :: CNIRadio
"The Net interprets censorship as damage and routes around it." ~John Gilmore (Time Magazine, Dec 6, 1993)

#19 OFFLINE   b2cm

b2cm

    Posting Prodigy

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,349 posts

Posted 12 March 2007 - 03:35 AM

Those who buy pre-built systems should seriously consider upgrading the power supply unit if they are adding cards, drives, fans, usb devices, etc. Most of PSU problems (and the resulting hardware failures) are caused not only by overheating or dirty power but also overloading.

Edited by b2cm, 12 March 2007 - 03:36 AM.


#20 OFFLINE   LilBambi

LilBambi

    Australisches Googler

  • Forum Admins
  • 22,548 posts

Posted 12 March 2007 - 07:21 AM

Yep, very true, b2cm. :)
Bambi
AKA Fran

Posted Image
My Public Key for Email :: BambisMusings Blog :: Fran's Computer Services Blog :: MyPassionIsBooks Blog :: 5BuckReview :: CNIRadio
"The Net interprets censorship as damage and routes around it." ~John Gilmore (Time Magazine, Dec 6, 1993)

#21 OFFLINE   telecomguy9

telecomguy9

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 352 posts

Posted 12 March 2007 - 09:41 AM

Thanks for all of the ideas and insight fellas.  It's been very helpful.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users