Jump to content


pclinuxos- 7 mouse buttons


  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#1 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 27 March 2006 - 07:38 AM

I am running pclinuxos-p92-nvidia7676. This distro is 90% perfect. I need to use my extra mouse buttons and cant get them to work. I have followed all the steps and still no luck. There are at least 3 posts on Pclinuxos forums with the same problem. When I run xev the two side buttons do not register. Please help. Thanks.

Quote

My Xorg.conf. Section "InputDevice"    Identifier "Mouse1"    Driver "mouse"    Option "Protocol" "ExplorerPS/2"    Option "Device" "/dev/mouse"    Option "Buttons" "7"    Option "ZAxisMapping" "6 7"EndSection


#2 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 27 March 2006 - 01:05 PM

Hi BoilertechWelcome to the forum !! We might indeed be able to help you . . . . have a look here:Extra Mouse BottonsNote: in the Tips there is a line that says:

Quote

Then you need to download the program ¨imwheel¨ (1.0.0pre1) you can find it Here and install it.
At the moment imwheel is at version 1.0.0pre12 :D And you can download the latest version here: http://imwheel.sourceforge.net/Hope this will set you on the right trackB) Bruno

#3 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 27 March 2006 - 06:50 PM

Yes, I did install imwheel. First I used the one from synaptic wich is ver 0.9.9-5mdk. This did not do it so I downloaded imwheel-1.0.0pre12 and installed. This did not work either.

#4 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 28 March 2006 - 03:31 AM

And you wrote all the scripts and made them executable ? :thumbsup: Bruno

#5 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 28 March 2006 - 06:45 AM

What I did is;./configure (saw no errors)make (no errors)make install (no errors)Not sure what you mean by "made them executable"

#6 OFFLINE   BarryB

BarryB

    Prince Distro

  • Forum Moderators
  • 2,928 posts

Posted 28 March 2006 - 09:05 AM

Bruno is talking about the second half of the tip..referenced in his reply (if you click on "Extra Mouse Buttons"in Bruno's reply it is a link to the tips page... the scripts are to start imwheel and add to autostartAnd BTW welcome to the Forums!!!! :thumbsup:
Barry

Right when you think you know the answers..somebody goes and changes the questions
Registered Linux user #303103

#7 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 29 March 2006 - 06:56 AM

Yes. I have followed those directions exactly. (except I used Kate instead of VI to edit/create)Thanks for the warm welcome. :hysterical:

#8 OFFLINE   BarryB

BarryB

    Prince Distro

  • Forum Moderators
  • 2,928 posts

Posted 29 March 2006 - 09:55 AM

Hmmm, Interesting..BTW BoilerTech (LOL..as soon as I saw your name thought of a BT in Navy..anyway) Could I get some info about your mouse...i.e is it usb, ps2 and maker(logitech etc?)
Barry

Right when you think you know the answers..somebody goes and changes the questions
Registered Linux user #303103

#9 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 29 March 2006 - 07:37 PM

I was a BT2  :) My mouse is a ps/2. Microsoft Intellimouse optical.It can be used as ps/2 or usb.I am using is ps/2

#10 OFFLINE   BarryB

BarryB

    Prince Distro

  • Forum Moderators
  • 2,928 posts

Posted 29 March 2006 - 08:07 PM

Welcome aboard shipmate...there are a few of us (either have served. are currently serving or are retired Navy..........others that were or are in other service here too.Anyway..I need to do some more research, from what I have checked so far your mouse should be working..anyway..will keep digging...but could you backup your xorgconf and tryy Xorg.conf. Section "InputDevice" Identifier "Mouse1"   ( make this  Mouse0) Driver "mouse" Option "Protocol" "ExplorerPS/2"  Make this "IMPS/2" Option "Device" "/dev/mouse"   make this "/dev/input/mice" Option "Buttons" "7" Option "ZAxisMapping" "6 7"EndSectionI would try the protocol change first..
Barry

Right when you think you know the answers..somebody goes and changes the questions
Registered Linux user #303103

#11 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 29 March 2006 - 08:18 PM

Yes I agree it should be. I have had it working with Mandriva, Suse, Ubuntu etc. etc.I was begining to think that maybe it was in the kernel. I am thinking about trying another pclinuxos for generic vid cards.

#12 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 30 March 2006 - 03:19 AM

Yep indeed . . . that mouse should just work . . . . .

View Postboilertech, on Mar 30 2006, 02:18 AM, said:

I was begining to think that maybe it was in the kernel. I am thinking about trying another pclinuxos for generic vid cards.
It is not due to your video card . . . but you could try another kernel  . . the 2.6.13 is available in PCLOS and does pretty well.To make an easy backup of the xorg.conf file before tweaking it along the lines Barry writes, do:
# cp /etc/X11/xorg.conf{,-BACKUP}
( see: here ):) Bruno

#13 OFFLINE   teacher

teacher

    Acute Mac

  • Honorary Moderators
  • 13,854 posts

Posted 30 March 2006 - 06:03 AM

I would go straight to the 2.6-14 kernel.  I have been running it for some time and am happy with it.  I think it is in stable even.  The kernels designed for generic, ndvidia, and ati should all have the same mouse configuration.  The only difference was the ability to fit all the different kernels and video support on a single CD.
Teacher
Beach Bum Extraordinaire

#14 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 30 March 2006 - 06:47 AM

I did not think that it was the video card. I was only saying that I should try the other pclinuxos distro thinking that the kernal was different. I will try the new kernel 2.6-14 annd see what happens. Thanks again for the support you people rock. :)

Edited by boilertech, 30 March 2006 - 06:47 AM.


#15 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 30 March 2006 - 07:08 AM

umm. How do I upgrade my kenel?  :)

#16 OFFLINE   teacher

teacher

    Acute Mac

  • Honorary Moderators
  • 13,854 posts

Posted 30 March 2006 - 07:17 AM

Go to synaptic.  Then do a search for kernel.  Pick the one you want.  Synaptic is ifound by clicking:   Startmenu -> Configuration -> Packaging -> Synaptic Software Manager.Next tell it to update.You can then click the search button and type in kernel.  Right click on the one you want.  Tell it to install.  Then click the apply button at the top.I go to the custom section and look for everything that is upgradable and mark all upgradables to apply so I am up to date while I am there.  It will automatically update your lilo for you.  I usually then use nano to make the one I want the default.
Teacher
Beach Bum Extraordinaire

#17 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 30 March 2006 - 01:22 PM

Maybe first look in /boot what the exact version is of the kernel you presently run ( up4GB, up1GB, smp, or plain without extra extension ) . . . .so you can choose the corresponding one with a higher version number 2.6.14-<extra extention> :w00t: Bruno

#18 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 31 March 2006 - 08:56 PM

Ok......I installed 2.6.14 and X does not start. I get

Quote

" FATAL:Module nvidia not found."
So there must be something that I have to do for the nvidia module. If I do that will I then be able to run the 2.6.12 kernel without the same fatal error?

#19 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 01 April 2006 - 02:59 AM

Hi boilertechFirst try to boot in runlevel 3 ( see http://forums.scotsn...14&t=503&st=305 ) then log in as "root" and run XFdrake to configure your card to use the geniric xorg drivers "nv" for Nvidia . . . then log out with Ctrl+D, log in as user and type "startx".Once you have X back and can use the GUI again: Have a look in the PCLos Control Center --> Services --> Srevices that start at boot . . . and have a look if "dkms" is active at boot. ( this should compile the nvidia drivers for the new kernel at boot )Once dkms is active . . . change the xorg.conf back to the "nvidia" driver ( using XFdrake again ) and reboot.:hysterical: Bruno

#20 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 01 April 2006 - 08:38 AM

I can still start x with the 2.6.12 kernel. Can I just go to the PCLos Control Center and see if "dkms" is active at boot. Or do I need to be running the 2.6.14 kernel? As I look at it now, dkms is not active on boot. I think I will set it active now then try rebooting into 2.6.14. Will repost and let ya know how it goes.

Edited by boilertech, 01 April 2006 - 08:41 AM.


#21 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 01 April 2006 - 09:06 AM

Ok. This is what I got.1) Started "dkms" on boot.2) ran the 2.6.14 kernel, Nvidia still failed. Ran XFdrake and picked generic nv driver3) ran 2.6.14 kernel and x started. Ran "xev" to test buttons on mouse and they still do not work.

#22 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 01 April 2006 - 01:06 PM

So imwheel does not work on 2.6.14 either ??  Very strange !Since I have only a 4 button mouse myself I am unable to check :(About the Nvidia, that is a whole other story . . . please check in synaptics what nvidia packages you have installed, these are the ones you need for dkms to work:dkms dkms-minimal dkms-nvidiakernelkernel-sourcenvidia-1.0-7676-develnvidia-1.0-7676_GLXsharutil( dmks makes sure that the nvidia drivers are automatically configured on every new kernel you install ):hysterical: Bruno

#23 OFFLINE   Ghost

Ghost

    Post Master

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 101 posts

Posted 01 April 2006 - 03:31 PM

Don't mean to butt in here just my findings, I was able to get my Intellimouse Explorer setup on Kanotix 2.6.14-kanotix-9 just by following Bruno's suggestions.

#24 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 01 April 2006 - 05:56 PM

View PostGhost, on Apr 1 2006, 01:31 PM, said:

Don't mean to butt in here just my findings, I was able to get my Intellimouse Explorer setup on Kanotix 2.6.14-kanotix-9 just by following Bruno's suggestions.
Feel free to but in any time. I have had this mouse working in all other distros I have tried. Must be something unique with PCLinuxos.

#25 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 01 April 2006 - 06:53 PM

:hysterical:  There is not a source in synaptic for 2.6.14  :hysterical:  All I want in a linux distro is full multimedia (like PClinux) with multi button mouse support. Any sugestions?




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users