Jump to content


pclinuxos- 7 mouse buttons


  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#26 OFFLINE   teacher

teacher

    Acute Mac

  • Honorary Moderators
  • 13,854 posts

Posted 01 April 2006 - 09:53 PM

How about 2.6-15?  http://ftp.belnet.be...i1.lve.i586.rpmIt is in unstable.  I think i will give it a spin.  :hysterical:
Teacher
Beach Bum Extraordinaire

#27 OFFLINE   burninbush

burninbush

    Multithreader

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,233 posts

Posted 01 April 2006 - 10:56 PM

View Postteacher, on Apr 1 2006, 05:53 PM, said:

How about 2.6-15?  http://ftp.belnet.be...i1.lve.i586.rpmIt is in unstable.  I think i will give it a spin.  :hysterical:
Can somebody explain what the kernel has to do with mouse buttons?

#28 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 02 April 2006 - 03:40 AM

View Postboilertech, on Apr 2 2006, 12:53 AM, said:

:hysterical:  There is not a source in synaptic for 2.6.14  :hysterical:  All I want in a linux distro is full multimedia (like PClinux) with multi button mouse support. Any sugestions?
You are right . . . me too I only see the source for the 2.6.13 . . . . . ( the 2.6.13-oci2.mdk )But since you had problems with the 2.6.12 ( and oci - aka ocilent - who "bakes" the kernels for PCLos probably forgot to compile the correct modules in the 2.6.12 ) the 2.6.13 should do fine.:hysterical: BrunoPS: Is your "protocol" in xorg.conf set to

Quote

Option      "Protocol" "IMPS/2"
??

#29 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 02 April 2006 - 09:32 AM

Yes, here is my xorg.conf.Section "InputDevice"    Identifier "Mouse1"    Driver "mouse"    Option "Protocol" "IMPS/2"    Option "Device" "/dev/mouse"    Option "ZAxisMapping" "6 7"    Option "Buttons" "7"EndSectionI was looking at my lilo setup and noticed this, In my append box

Quote

noapic nolapic nomce acpi=ht psmouse.proto=imps splash=silent
Looking at the mouse part. Could this have anything to do with my mouse problem?If I download the 2.6.15 rpm. Will this come with the source?Also...Wierd thing is. When I run "xev" The wheel part of my mouse works. xev shows that 5 of 7 buttons are working.

Edited by boilertech, 02 April 2006 - 10:47 AM.


#30 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 02 April 2006 - 01:22 PM

Yep the "psmouse.proto=imps" is a option to the kernel in Lilo.conf I have only seen in PCLos up to now . . . . . dunno what happens if you leave it out  . . You can try but be sure to make a backup of the present /etc/lilo.conf so you will be able the go back to previous situation just using the keyboard.There is no source for the 2.6.15 in pclos either . . . you could try to download and install it in an alternative way though: Installing a Kernel Source :ph34r: Bruno

#31 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 02 April 2006 - 02:18 PM

OK. Now we are getting somewhere. I removed the line from my append box. I ran xev and the buttons now are read. Except they should be buttons 6 and 7 instead they are 2 and 3. Buttons 6 and 7 are not listed so I have two buttons for 2 and 3. I will try to explain better. Left button=1 wheel button=2 right button =3 wheel up=4 wheel down=5 left side=2 right side=3. The two side buttons should be 6 and 7.

#32 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 02 April 2006 - 02:26 PM

Hi BoilertechGlad you got some progress finally !!What happens if you give the command:
imwheel -k -b "67"
. . . . does that make any change ?:ph34r: Bruno

#33 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 02 April 2006 - 02:32 PM

Same. I did try that. Also tried this.

Quote

[mike@localhost ~]$ xmodmap -ppThere are 7 pointer buttons defined.    Physical        Button     Button          Code        1              1        2              2        3              3        4              6        5              7        6              4        7              5


#34 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 02 April 2006 - 05:10 PM

Hi boilertechMaybe this gives some info: http://fresh.t-syste.../imwheel.1.html( note: I saved the text to a file and renamed it to imwheel.html so it can be viewed "normal" in a browser )Or here it talks about

Quote

Option       "ButtonNumber" "7"
( http://www.glaurung....x500.howto.html ):ph34r: Bruno

#35 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 02 April 2006 - 05:43 PM

I changed my  Option "Protocol" "IMPS/2" to Option "Protocol" "ExplorerPS/2" And it now works. I get weird readings from "xev" But in mozilla it works great for forward and backwards. You are very patient and helpfull ( Every one here ). Thanks for all the help. Hopefully I can return the help someday.

#36 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 02 April 2006 - 05:46 PM

You're welcome my friend . .  . but honestly I looks rather like you managed to figure it out yourself and my "help" was not really of much use after all :( . . . . Great job Boilertech  :ph34r: :thumbsup: Bruno

#37 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 02 April 2006 - 05:55 PM

Quote

I get weird readings from "xev"
I removed the "imwheel.sh" from .kde/autostart and everything is perfect. I will sit down later tonight and write the steps I took to make this work and post here.

#38 OFFLINE   teacher

teacher

    Acute Mac

  • Honorary Moderators
  • 13,854 posts

Posted 02 April 2006 - 08:17 PM

It sounds like changing the mouse name is what did the trick.  It is amazing what little details can do.  Glad you are happy with it now.  Way to go!
Teacher
Beach Bum Extraordinaire

#39 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 02 April 2006 - 09:13 PM

This is how I got multiple buttons on my mouse to work with PCLinuxos.1). Back up lilo.conf  
 # cp /etc/lilo.conf{,-BACKUP}
2). Remove "psmouse.proto=imps " from append. ->Control Center ->Boot ->Configure Lilo ->highlight default entry (has a * at the end) ->Click modify ->remove "psmouse.proto=imps" from append.3). Backup xorg.conf.  
 # cp /etc/X11/xorg.conf{,-BACKUP}
4). Edit xorg.conf  
 # kate /etc/X11/xorg.conf
  look for the ¨input device¨ mouse section and adapt it to look like: ( line 3, 5 and 6 !! )

Quote

Section "InputDevice"    Identifier "Mouse1"    Driver "mouse"    Option "Protocol" "ExplorerPS/2"    Option "Device" "/dev/mouse"    Option "ZAxisMapping" "6 7"    Option "Buttons" "7"EndSection
5). Make a script in .kde/Autostart  
$ kate  ~/.kde/Autostart/mouse
  Insert these lines

Quote

#!/bin/shxmodmap -e "pointer = 1 2 3 6 7 4 5"
Make sure you set it to executable.6). Download the program ¨imwheel¨ (1.0.0pre1) you can find it Here and install it. Once your wheel works you can test to see the extra buttons with < xev > (place mouse in the square and click the buttons and see what happens).

#40 OFFLINE   boilertech

boilertech

    Message Mogul

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 371 posts

Posted 02 April 2006 - 09:39 PM

:ph34r: Thanks again for all the great help and support. Keep up the good work. :(  Mike..........

#41 OFFLINE   Bruno

Bruno

    Le Professeur Pingouin

  • Admin Emeritus
  • 37,904 posts

Posted 03 April 2006 - 01:21 PM

Hi MikeI placed a link to your post in the Tips about extra mouse buttons here on the forum:http://forums.scotsn...14&t=503&st=106And on my site:http://www.brunolinu...se_Buttons.htmlThanks a bundle for your contribution !B) Bruno




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users